TOP Middenbeemster

    Natuur- of recreatiegebied
    Locatie TOP
    P Middenweg Middenbeemster

    Toon aanrijroute

    Aanwezige routes

    Welke routes kan ik fietsen?

    - Beemsterroute (39 km)
    Leeghwaterroute (47 km)
    Haring en Henneproute (30 km)
    Beemster werelderfgoed (digitale toer) (17 km)
    Op de kaart gezet (15 km)
    Streekproducten, proef de Noord-Hollandse polder (digitale toer) (32 km)

    Je kunt deze en andere routes fietsen aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk. Daarmee bepaal je zelf de route en het aantal kilometers dat je wilt fietsen. Het dichtstbijzijnde knooppunt is 6.

    Welke routes kan ik wandelen?

    Stellingroute ( 16 km)
    - Streekpad Stelling van Amsterdam, SP9 (etappe 2 tussen Halfweg en Krommenie is 19,8 km)
    Walvisroute (10 km)
    Haring en Henneproute (30 km)
    - Bij fort bij Spijkerboor kun je geheel vrij een korte wandeling om het fort maken. Er zijn infoborden aanwezig.

    Kijk voor meer wandelroutes in Noord-Holland op wandelnetwerk Noord-Holland.

    Overige activiteiten

    Waar vind ik Rustpunten?

    Of ga naar www.Rustpunt.nu en bereken je route met de Rustpuntzoeker.

    Beschrijving voorzieningen

    Waar kan ik iets eten of drinken?

    Waar kan ik overnachten?

    In de regio zijn diverse leuke campings, bed & breakfast locaties en hotels. De lokale VVV informeert je graag over de mogelijkheden. Of kijk op www.bedandbreakfast.nl.

    Zijn er nog andere activiteiten voor mij?

          

     

    Je bent welkom bij verschillende boeren en tuinders in de Beemster. Zij laten je graag genieten van de heerlijke streekproducten onder het merk Beemster Lusthof. Op de detailkaart staan de Beemster Lusthof deelnemers aangegeven met het eigen logo. Voor meer informatie kijk op beemsterlusthof.nl.  

    Beschrijving omgeving

    Droogmakerij De Beemster

    De Beemster is een van de oudste droogmakerijken in Laag Holland. Aan het begin van de 17e eeuw besloten de Staten van Holland (de toenmalige bestuurders) om het meer droog te leggen. Het was een revolutionair en prestigieus project, dat door rijke Amsterdammers kooplieden werd gesteund.

    De beroemde waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater was daarbij betrokken. Bij het graven van een ringvaart werd een 42 km lange, stevige dijk opgeworpen. Vervolgens is het meer in 1612 drooggelegd met 43 molens en werd de Beemster rationeel ingericht. Met kaarsrechte wegen en vaarten werd het lege land ingedeeld tot volmaakte vierkante kavels volgens ‘de gulden snede’. 

    Lusthoven

    Door in het ‘Beemster-project’ te investeren werden rijke Amsterdamse kooplieden eigenaren van het nieuw ontstane lucratieve land. Er volgde een periode van grote rijkdom. Vorstelijke buitenplaatsen en kapitale boerderijen met weelderige tuinen popten als paddenstoelen uit de grond. In de Beemster bloeide Hollands welvaren.

    Werelderfgoed

    Nederland telt negen Unesco werelderfgoederen, waarvan er maar liefst twee in de Beemster liggen. Vanwege de rijke geschiedenis en de karakteristieke verkaveling werd de Beemster in 1999 door de Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. De Stelling van Amsterdam is vanaf 1996 werelderfgoed. Vijf van de 46 forten en verdedigingswerken van deze Stelling bevinden zich in de Beemster.

    Bron
    Recreatie Noord-Holland