TOP Westzaan

    Natuur- of recreatiegebied
    Locatie TOP
    P aan de Provincialeweg N246 (ten noorden van de watertoren van Westzaan) Westzaan

    Toon aanrijroute

    Aanwezige routes

    Welke routes kan ik fietsen?

    ‘Molens aan de Zaan’ is een fietsroute van 14 km, waarbij de Zaanse Schans met zijn musea, molens en monumenten in het middelpunt staat. De omgeving is afwisselend, met weidse polders (de Engewormer en Wijdewormer) en typisch Zaanse dorpen (Koog aan de Zaan en Zaandijk). De route begint bij de Zaanse Schans.

     

    Je kunt deze en andere routes fietsen aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk. Het dichtstbijzijnde knooppunt is 68.

     

    Welke routes kan ik wandelen?

    • Zaanse Molenroute (8,5 km)  
    • Rondje Zaanoever (7 km)  
    • Rond het Guisveld is een uitgebreide wandelroute aangelegd, die start achter het station Wormerveer en langs het spoor naar Rooswijk loopt. Dit voetpad passeert de voormalige vijverlanden, waar het water voor de papierindustrie werd opgepompt en gezuiverd.

    Op de TOP Westzaan zit aan één zijde de kaart van het Wandelnetwerk Noord-Holland. Je kunt vanaf startpunt Westzaan het ook routes wandelen.

    Welke routes kan ik varen?

    • Op nog geen half uurtje varen van Amsterdam meandert de Zaan door het Zaanse landschap met een continue afwisseling van oude en nieuwe gebouwen. Laat je verrassen door de leuke terrassen aan het water, schitterende natuur en het schutten door eeuwenoude sluisjes. De Zaanstreek vanaf het water is een verrassende en afwisselende belevenis.
    • Guisveld kanoroute (4 km ) 
    • Westzaan kanoroute (7 km)  
    Overige activiteiten

    Waar vind ik Rustpunten?

     

    Of ga naar www.rustpunt.nu en bereken je route met de Rustpuntzoeker. 

    Beschrijving voorzieningen

    Waar kan ik iets eten of drinken?

     

    Waar kan ik een boot en kano huren?

     

    Zijn er nog andere activiteiten voor mij?

    Waar kan ik overnachten?

     

    In de regio zijn diverse leuke bed & breakfast locaties. Kijk voor meer informatie op www.bedandbreakfast.nl

    Beschrijving omgeving

    Ten westen van de Zaan

    Langs de rivier de Zaan is in de loop van eeuwen een indrukwekkend industrielandschap ontstaan. Maar hier aan de westzijde van de Zaanstreek vind je een uitgestrekt en vogelrijk veenweidegebied, met lintdorpen tot aan de horizon. Typerend zijn de brede sloten en smalle percelen, de grote openheid en de weelderige rietstroken. De veenweidenpolder Westzaan, Noorderveen en de Kalverpolder zijn restanten van de brakke moerasnatuur, die hier ooit aanwezig was. De veenweiden worden afgewisseld door de strak ingerichte droogmakerij de Veenpolder. 

     

    Handel en scheepvaartindustrie

    Met het plaatsen van de eerste houtzaagmolen in 1596 ontstond in de Zaanstreek een welvarende houthandel, zeilddoekweverij, scheepsbeschuitbakkerij en scheepsbouw. De ligging aan het water maakte de Zaanstreek tot een ideale werkplaats. Samen met het koopmanschap en de werklust van de Zaankanters, de inwoners van het gebied, was dit bepalend voor het succes. De industriële vaardigheid van de Zaankanters was zo beroemd, dat tsaar Peter de Grote vanuit Rusland kwam om hier te leren hoe een schip gebouwd moest worden.

     

    Westzanerpolder

    De aanleg van het Noordzeekanaal in 1876 door de Amsterdamsche Kanaalmaatschappij ging gepaard met de inpoldering van het IJ en het daarmee verbonden Wijkermeer. Dwars door deze watervlakten werden kanaaldijken aangelegd over een lengte van 17 km, waarna  het land aan weerszijden van het kanaal werd drooggemalen. Hier ontstonden de IJpolders. Een van die IJpolders is de Westzanerpolder.

    Bron
    Recreatie Noord-Holland