TOP Oudendijk

    Natuur- of recreatiegebied
    Locatie TOP
    Slimdijk 2 (P les Deux Ponts) Oudendijk

    Toon aanrijroute

    Aanwezige routes

     Welke routes kan ik fietsen?

     

    Je kunt deze en andere routes fietsen aan de hand van het fietsknooppuntnetwerk. Het dichtsbijzijnde knooppunt is 31.

     

    Welke routes kan ik wandelen?

    Boerenlandpaden zijn niet verhard en lopen door de weilanden, waar de boeren hun land hebben opengesteld voor wandelaars. Zo kun je de polder van heel dichtbij beleven. Boerenlandpaden maken deel uit van de Waterlingroute.

    Op de Top Oudendijk zit aan één zijde de kaart van het Wandelnetwerk Noord-Holland. Je kunt de volgende routes wandelen vanaf startpunt Oudendijk

    Welke routes kan ik varen?

    • In de Beemster Ringvaart, met aansluitingen op het IJsselmeer en de Beetskoogpolder, vind je een uniek vaargebied om per kano te ontdekken.
    • Er worden ook rondvaarten georganiseerd over de Beemsterringvaart met oude polderschuiten waarmee in vroeger tijden groenten naar de veiling in Avenhorn werden vervoerd.
    • Bootjesverhuur bij Watersport Schardam

     

    Overige activiteiten

    Waar vind ik Rustpunten?

     

    Of ga naar  www.rustpunt.nu bereken je route met de Rustpuntzoeker.

    Beschrijving voorzieningen

    Waar kan ik iets eten of drinken?

     

    Waar kan ik overnachten?

     

    In de regio zijn leuke bed & breakfast locaties. Kijk voor meer informatie op www.bedandbreakfast.nl

     

    Zijn er nog andere activiteiten voor mij?

    Beschrijving omgeving

    Oudendijk

    Het dorp Oudendijk ontleent zijn naam aan de Oude Dijck, die deel uitmaakt van de monumentale Westfriese Omringdijk. De ouderdom van Oudendijk is ook af te lezen aan de zogenaamde dalie-gaten in de omgeving. De boeren groeven in de 11e en 12e eeuw grote gaten in de dikke veenlaag om de onderliggende zavel en klei naar boven te halen om daarmee hun land te bemesten. Deze gaten zijn nog zichtbaar, vooral als er sneeuw op de weilanden ligt en ze als grote donkere gaten in het weiland te zien zijn. 

     

    Revolutionaire drooglegging van de Beemster

    De Beemster is een van de oudste droogmakerij  in Laag Holland. Aan het begin van de 17e eeuw besloot het Hof van Holland (de toenmalige bestuurders) om het meer droog te leggen. Het was een revolutionair en prestigieus project, dat door rijke Amsterdamse kooplieden werd gesteund. De beroemde waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater voerde de regie. Bij het graven van een ringvaart werd een 42 km lange, stevige dijk opgeworpen. Vervolgens is  het meer in 1612 drooggelegd met 43 molens en werd de Beemster rationeel ingericht als landbouwgrond.

    Bron
    Recreatie Noord-Holland